IlariKotimaki

Kokoomuslaisesta Berneristä keskustan kompastuskivi

 

Seura -lehden 7.11.2017 artikkelissa Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Juho Rahkonen vakuuttaa: ”Ihmeitä pitäisi tapahtua, jos kokoomus ei olisi ensi vaaleissa suurin puolue ja Petteri Orpo uusi pääministeri. Niin vakaata puolueen kannatus on ollut”.

Todellakin, kokoomus johti Sipilän hallitusta ja liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner oli harjoittamassaan politiikassa lyhyessä ajassa ajanut kokoomuksen ohi oikealta. Sehän tiedetään ja senhän myös ministeri Anne Berner tunnustaa, että allekirjoitti 19.9.2014 kokoomuksen kansanedustajaehdokassopimuksen. Sekin on ollut luettavissa, että Anne Berner ennen vaaleja kotisivullaan ylisti keskustan aatteita ja arvoja, jotka tukevat hänen itsensä arvoja sitä, mitä Suomi tarvitsee vakuuttaen vielä lopuksi: Sana pitää. Ja sydän.

Kokoomus olisi voinut riitauttaa ja estää Anne Bernerin ehdokkuuden keskustassa, muttei tätä tehnyt. Miksikös olisikaan, kun vääntö politiikassa ei tunne lakia, ei eettisiä, eikä moraalisia sääntöjä. Kaikki siis oli hallituskauden puolivälissä, aivan niin kuin Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Juho Rahkonen edellä toteaa. Kokoomus oli pystynyt ujuttamaan hallitukseen Troijan hevosen ja vielä keskustan mandaatilla.

Mikään ei pysäyttänyt ministeri Anne Berneriä, ei sekään, että keskustan alamäki gallupeissa oli jyrkkä. Se ei todella ollut vieraissa käyntiä, kun ministeri Anne Berner toimi puoli vuotta sitten 25.9. alustajana kokoomuksen Talouspoliittisen seuran kuukausilounaalla Hotelli Radissonin takkakabinetissa. Anne Berner oli omiensa joukossa ylistämässä vapaan markkinatalouden ideologian juhlakulkuetta Suomessa.

Mikään ei ole kuitenkaan ikuista. Jyväskyläläinen kansanedustaja Riitta Mäkinen aloitti 21.2.2019 eduskunnan kyselytunnin kysymyksellä: ”Arvoisa puhemies! Sipilän hallituksen toimintaa on ohjannut markkinat ensin ‑ajattelu. Sen keskeisenä arkkitehtinä on toiminut muun muassa ministeri Berner, joka nyt on palaamassa liike-elämään.... Kysyn ministeri Berneriltä: oletteko yhä kaiken jo nähdyn ja koetun jälkeen sitä mieltä, että markkinat voidaan asettaa ihmisten edelle poliittisessa päätöksenteossa?”  Ministeri Anne Berner aloitti vastauksensa tapansa mukaan rehvakkaasti: ”Arvoisa rouva puhemies! En ole koskaan ollut sitä mieltä, että ihmiset voidaan asettaa markkinoiden edelle.”

Eduskunta hätkähti, miljoona TV-katsojaa ajatteli, että mitä Berner nyt ja todella, moni kokoomuslainen ylisti ministeri Anne Bernerin rohkeutta, kun oli rehellisesti uskaltanut todeta, mitä mieltä oikein on. Anne Bernerin ilmekään ei värähtänyt, vaan hän jatkoi vankkaa puhettaan.

Tuli ilta ja seuraava päivä ja kansa keskusteli politiikan arvoista. Anne Berner ei katunut sanojaan, mutta liikenne- ja viestintäministeriö riensi lausumaan, että ministeri Bernerin vastauksessa oli virhe, ministeri oli tarkoittanut päinvastaista.

Kun ministeri Anne Berner on liikkeissään nopea, niin vuorokauden viive mahdollisen virheen tapahduttua tuntuu periomituiselta tunnustukselta. Anne Berneristä on tullut keskustan Waterloon merkittävin syy. Asiantuntijat ovat laskeneet ennen viime eduskunnan kyselytuntia ja esteellisyysongelmia SEB-pankin nimityksessä ja hävittäjäkauppojen valmistelussa Bernerin vaikutuksen olleen 2 %-yksikköä ja todennäköisesti tällä hetkellä jo vähintään. 3.

Ilari Kotimäki

Pihlajavesi

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

No ennustan:Sdp ja kokoomus ja Vihreät ja RKP muodostavat uuden hallituksen. Keskusta kärsii tappion. Tämä oisi runko

Käyttäjän IlariKotimaki kuva
Ilari Kotimäki

Kiitos palautteesta. En usko noin tapahtuvan. Kokoomus on mitä ilmeisimmin ulkona tulevasta hallituksesta. SDP muodostanee hallituksen Kepun, RKP:n, Vasemmistoliiton, KD:n ja joko Vihreiden tai Persujen kanssa. Katsotaan, mitä tapahtuu.
Ilari Kotimäki

Toimituksen poiminnat